Drezurní trénink s Karolínou Žižkovou 8.7.2014

06.08.2014 09:19

     Začátkem července vyrazila Kristina s Hebem do nedalekých Zdic do jezdecké stáje Rohan na drezurní trénink s Karolínou Žižkovou. Na soustředění dorazili kvůli organizačním problémům s odjezdem o trochu později, přesto při příjezdu do Rohanu nebyla nikde doslova „ani noha“. Všechny napadlo totéž - „asi jsme si spletli den“. Naštěstí se brzy objevil pan Blažek s omluvou, že Karolína, jak říká paní Žižkové, dorazí s menším zpožděním kvůli problémům s vyplavenou stájí po lijáku, který u nich byl.

     Dvojice se zatím připravila a šla krokovat na rohanské kolbiště. Po chvíli dorazila paní trenérka. Následovala menší kolečko otázek ohledně věku, zkušeností a využití koně. Paní Žižkové se dle očekávání moc nepozdávalo bezkostrové sedlo barefoot. Nové kostrové sedlo do drezur bylo tou dobou teprve v jednání.

     Trénink byl zaměřen především na uvolnění koně, zlepšení ohebnosti, prostupnosti a práci na přilnutí. Paní Žižková kladla velký důraz na uvolnění a následném „zkrácení“ koně při udržení stabilního přilnutí. Svůj výklad demonstrovala na drezurním bičíku, kdy ukázala, že je potřeba si nejprve udělat „pružinku“, tedy zkrátit koně zezadu dopředu a následně pracovat na stranovém ohýbání. Důležitá je přitom úloha holení, která vytváří energii vpřed, tato energie je následně zachycena vepředu a výsledkem by měl být kůň pracující ve zkráceném rámci s vyklenutým a pružícím hřbetem. „Je to pořád dokola – sed, holeň, ruka.“, říká. Stabilní přilnutí je základ, bez kterého nemá cenu se pokoušet o další drezurní cviky. Jezdec musí pracovat tak, aby koni nepřekážel a nerušil ho.

     Domů jsme se vraceli nabiti novými informacemi a s úkoly, na čem pracovat doma.

—————

Zpět